Tarotul de Marseille – scurtă istorie

Povestea cărților de tarot poate fi urmărită până aproape de anul 1557 însă popularitatea acestora a crescut cu deosebire în secolul XVIII.

Anul 1709 rămâne în istorie datorită unei ierni care a bătut toate recordurile. Europa nu mai întâlnise o iarnă atât de geroasă de 500 de ani. În același an, 1709, Pierre Madenie, maestrul ducelui de Burgundia în realizarea cărților de joc, a realizat deck-ul de tarot ce va ajunge sa se numească mai târziu Tarotul de Marseille.

Deși există anumite înscrisuri care susțin utilizarea tarotului pentru divinație, Tarotul lui Pierre Madenie a fost creat cu scopul de a deservi un joc de cărți. Jocul de cărți era pe vremea aceea și mult după una dintre modalitățile preferate de petrecere a timpului liber în sudul Franței. În recile nopți de iarnă aristocrații obișnuiau să joace tarot în fața șemineelor fumegânde.

Jocul de cărți era popular nu doar în rândurile arisocraților dar și în celelalte pături sociale. Dat fiind nivelul ridicat al cererii companiile care realizau și printau cărți de joc au cunoscut un mare avânt. În aceste vremuri Pierre Madenie își desfășura afacerile în tipografia de la Dijon.

Metoda folosită pentru realizarea cărților de tarot, cunoscută ca și metoda de tipărire în bloc, cerea 4 artizani pentru a putea fi definitivată – creatorul hârtiei, designer-ul, cel care dădea forma de tăiere și cel care tipărea. Pentru început designer-ul desena imaginile cu linii negre pe un bloc de lemn fin (păr, măr sau pin). Apoi, cel responsabil cu forma, decojea exteriorul în așa fel încât rezultatul era o matriță care era acoperită cu cerneală. Hârtia era așezată peste matriță și presată pentru a asigura transferul de cerneală. Odată uscate imaginile erau colorate manual, tăiate și lipite pe hârtie groasă.

Este interesant de menționat că, deși realizat la Dijon, tarotul lui Madenie va deveni deck-ul cunoscut sub numele de Tarot de Marseille. Acest lucru se datorează în special ocultiștilor secolelor viitoare care au manifestat un interes deosebit pentru studiul deck-urilor de Tarot produse la Marseille.

Paris în perioada anilor 1770-1780 era un epicentru al schimbărilor politice și sociale. Alimentată de idealurile războiului amercian de independență, Franța a trecut printr-o revoluție violentă care a atras temporar țara departe de monarhie și sistemul ierarhic al claselor sociale. St. Germain și contele Cagliostro și-au câștigat accesul în saloanele aristocrației cu promisiuni de îmbogățire rapidă și viață eternă. Comunitățile inspirate de Mesmer și vindecarea magnetică au apărut în orașele din întreaga Europă în tim ce intelectualii se dedicau studiului alchimiei și intrau in societăți secrete precum Loja Masonică Egipteană fundata de Cagliostro.

În acest timp jucătorii de cărți renunțau la Tarotul de Marseille în favoarea deck-urilor de sorginte italienească, membrii lojelor ezoterice descopereau că Tarotul de Marseille era o carte de înțelepciune. Astfel Tarotul menționat a devenit un instrument în corespondența ocultă și a fost redesenat pentru a ilustra aceste învățături ezoterice.

Ocultismul se referă la o combinație de Gnosticism, Astrologie și Cabala Creștină care s-au alăturat în perioada Renașterii și au circulat în cadrul lojelor ezoterice din Franța pe toată durata secolului 18. Tarot-ul a devenit parte din acest mix la momentul la care ocultiștii au creat povești mistice și ritualuri de inițiere ăn camere decorate cu imagistica tarot-ului din piramidele egiptene.

Această nouă abordare a tarot-ului a fost prezentată publicului in 1781 de către Antoine Court Gebelin care a publicat un eseu despre tarot în <Lumea Primitivă>, o culegere de volume dedicate istoriei lumii antice. Acest eseu este primul document cunoscut care alocă fiecărei arcane majore o literă corespondentă din alfabetul Hebrew și care spune povestea inventării acestui deck în Egiptul antic. 60 de ani de la apariția acestui eseu aceste idei au ajuns sa domine studiile de tarot datorită influenței magicianului Eliphas Levi.

Tarot-ul de Marseille utilizat în cadrul metodei Referențialului Arhetipurilor Personale a fost publicat prima oară de editura Grimaud în anul 1970 și se bazează pe deck-ul Arnault-Lequart.

Share: