De vorbă cu Cori Grămescu

La vreme de seară m-am întâlnit cu Cori la o poveste, o poveste despre sport, o poveste despre tenacitate, despre suișuri și coborâșuri, o poveste despre Cori. Am început sa povestim în studioul Canal 33 despre cum a ajuns sportul să devină nu numai meseria ci și afacerea pe care Cori o conduce astăzi.

Îmi aduc aminte de prima mea întâlnire cu ea. Atunci m-a impresionat prin tenacitate, prin determinare, prin capacitatea de a ține o sală întreagă trează prin discursul clar, obiectiv, ancorat în realitate. La Simply Talking am descoperit însă o parte care nu o întrezărisem în interacțiunile noastre anterioare. Am descoperit emoția vulnerabilității în determinare, am descoperit tenacitatea ca efect al asumării vulnerabilității.

În ultimul timp am dat peste o grămadă de discursuri motivaționale, de cărți care ridică puterea de a eșua la rang de factor de succes și iată-mă alături de Cori, fără citate, fără cărți, doar ea și drumul ei. Dacă sportul a intrat în viața ei ca o nevoie, despre care ne povestește cu relaxare, ceea ce a construit a fost un amalgam de descoperiri și experiențe.

De la nevoia de a face sport pentru îmbunătățirea aspectului fizic, pâna la sportul ca profesie, Cori este unul dintre primele persoane care a promovat stilul Pillates în România, până la sportul ca profesie, apoi ca piață pentru afacerea pe care o deține și în cele din urmă, la plăcerea de a face sport atunci când nu mai este o profesie, pentru invitata noastră drumul a fost un proces transformațional care a condus la descoperirea motivației, motivației de a merge întotdeauna mai departe chiar dacă nu întotdeauna drumul este cunoscut.

“Planul e minunat până primești un pumn în față, ca la box”, spune ea zâmbind atunci când ne împărtășește ceea ce sportul a adus în managementul propriei afaceri. Am trecut poate cu toții prin senzația de panică și agitație a schimbării schimbării, a inversării variabilelor planului nostru perfect și mi-am adus aminte de emoția transformatoare și de evoluția nu întotdeauna ușor de integrat de fiecare dată când planul perfect nu a funcționat. Nu regăsești în nici o teorie de afacere emoția, o citești este adevărat dar nu o trăiești. Cori mi-a adus aminte de transformarea mea în timp, de integrarea realității planului imperfect și de importanța integrării trăirii fără etichetarea ei.

Planul și obiectivul sunt determinante pentru că ne țin pe drum dar evoluția, așa cum ne povestește Cori din experiența ei atât ca antrenor de fitness cît și ca antreprenor, depinde de verificări permanenete ale poziționării noastre în raport cu planul sau ale reevaluarii obiectivului propus. Nu doar planul poate suferi schimbări și uneori poate aceste schimbări sunt cele mai ușor observabile. Tendința noastră de a ne atașa de un obiectiv devine uneori capcană în nefuncționalitatea planului. Nevoile noastre se schimbă la fel de repede cum se schimbă mediul extern sau vremea.

Suntem dispuși să ne uităm la noi, înainte de a ne uita la plan? O întrebare pe care o las deschisă reflecției fiecăruia, inclusiv reflecției mele personale.

Ce a invățat Cori pe drum? Poate prima lecție de antreprenoriat a fost ca nu le poți face tu pe toate, moment la care a decis să nu mai fie antrenor la propriul business. Despre implicare și despre viziunea business-ului cu care aproape orice carte de management își începe teoria Cori a învățat în sala în care afacerea ei oferea clase de pillates. Alături de antrenori, angajați, au descoperit cum sau măcar cum să incerce să meargă mai departe atunci când lucrurile erau destul de clare – nu erau bani de salarii dar era dorința de a merge mai departe. Fără consultanți de marketing, fără cunoștințe de specialitate doar emoția de a impărtăși nu doar succesul ci și ceea ce părea a fi un eșec a fost pentru Cori și pentru afacerea ei triggerul de a transforma situația în oportunitate.

Dacă tot este să cazi din copac mai stai puțin… își aduce aminte ea de vorbele bunicii..

Va invit să mai așteptați puțin, sa vă uitați mai mult în interior înainte de a acționa în exterior.