..Tango, Viata si Business cu Daniel Mandita

Aseara am stat de vorba cu Dan, Daniel Mandita, despre tango, despre business, despre viata, despre autenticitate, curaj si pasiunea de a ramane pe drumul pe care l-ai ales chiar si atunci cand e greu sau poate crezi ca e gresit.

Pe Dan l-am cunoscut acum doi ani in contextul in care doream sa contractez serviciile unei scoli de tango in vederea realizarii unui eveniment pentru unul dintre clientii nostri. Pentru ca tin foarte tare la experimentarea lucrurilor despre care alegem sa vorbim sau alegem sa le propunem clientilor m-am inscris la curs. Am facut evenimentul, am avut eveniment cu tango pe strada, am incheiat contractul cu clientul insa am ramas la tango. Am ramas pentru ca ….. L-am invitat pe Dan la prima emisiune live Simply Talking, realizata cu sprijinul Canal 33, ca sa vorbim despre acest <pentru ca>, despre tango dincolo de pozele cu trandafiri si ciorapi de plasa, despre cum construiesti o scoala, despre cum educi o piata, despre ceea ce poate aduce tango in dezvoltarea personala si profesionala a unui individ sau a unei companii.

Am ramas inainte de toate cu explicatia si fenomenul AHA… (Adica eu am ramas la tango pentru ca…AHA). Si acest AHA a prins contur in dialogul de aseara.

In primul rand AHA pentru ca tango contribuie la dezvoltarea personala prin cultivarea abilitatilor de ascultare activa, de constientizare a propriei pozitii si a altora in raport cu tine, de awareness al posturii corporale, de activare a increderii in sine si de autocunoastere. Toate aceste abilitati nu se predau, nu se structureaza dar atunci cand le constientizezi provoaca exclamatia AHA. Un lucru foarte important, care lipseste cred eu atat la nivel personal cat si la nivel de grupuri, departamente si companii este rabdarea. Si aici tango este un foarte bun profesor.

<Daca ai gresit nu corecta, ramai acolo, experimenteaza, exploreaza….>, AHA am zis eu. Despre valorificarea greselilor aparente si despre cum le transformi in oportunitati, dincolo de manualele din facultate sau de cursurile predate la disciplina management strategic, am invatat practic prima oara la cursurile de tango.

Nu in ultimul rand tango-ul este un dans in care nu exista coregrafie, doar improvizatie si ascultare activa. Beneficiile acestuia in dezvoltarea creativitatii si initiativei personale sunt intr-adevar AHA.

Am ramas dupa emisiune cu o poveste adevarata, reala si autentica despre cum o pasiune devine un mod de viata, devine un loc de munca, devine un model de afacere si o platforma de comunicare.

Despre viziune de business, despre pasiunea pentru tango, despre constructia celei mai mari scoli de tango aregentinian din Romania, despre implicare in comunitatea din care facem parte puteti afla mai multe direct de la Dan din inregistrarea emisiunii de aseara.

Canal 33 Live

Canal 33 Live

Publicată de Canal 33 Romania pe Miercuri, 19 aprilie 2017

Daniel MĂNDIȚĂ (n. 1972) este profesor si dansator de tango argentinian.  Daniel a inceput sa danseze tarziu (la 33 de ani…) iar pasiunea sa pentru tango s-a materializat in crearea scolii de tango TangoTangenT, alaturi de prietenii sai Amalia si Gilbert Iscu.  In cei 11 ani de activitate, sub indrumarea lui Daniel Mandita, mai multe generatii de elevi s-au format ca instructori si/sau dansatori care continua sa danseze si sa predea in Bucuresti, in Romania si peste hotare.  In 2007, Daniel Mandita si colegii sai de la TangoTangenT au creat in viziunea lui Razvan Mazilu componenta de tango argentinian pentru spectacolul „Un Tango Mas”, spectacol prezent de 10 ani in repertoriul Teatrului Odeon din Bucuresti si in turnee nationale si internationale in Europa si Asia; spectacolul „Un Tango Mas” a  avut unul din cele mai puternice roluri de popularizare a tangoului argentinian in Romania.  Daniel continua sa danseze si sa lucreze impreuna cu regizori de film („Selfie 69”,2016, Cristina Iacob) si actori de teatru ( Razvan Vasilescu si Dana Dogaru), cu dansatori profesionisti (Gala Nationala a Dansului, Gala Razvan Mazilu & Friends) si actori-dansatori („Cabaret Noir”, 2016) pentru coregrafii si momente de tango argentinian.  Principala activitate ramane pentru Daniel predarea tangoului argentinian: atat in studiourile scolii TangoTangenT, cat si in evenimente nationale si internationale.  Metoda de predare dezvoltata de Daniel Mandita in interiorul scolii TangoTangenT aduce claritate si realism in dezvoltarea dansatorilor de tango, pastrand in acelasi timp viu spiritul de improvizatie si explorarea atat de caracteristic in dansul de tango.  Daniel a studiat tango cu mari maestri argentinieni, fondatori si dezvoltatori de scoli si tipuri de dans (Gustavo Naveira, Mariano Frumboli, Sebastian Arce etc), insa el se considera discipolul marelui dansatori si maestru de tango Pablo Veron („The Tango Lesson”, „Un Tango Mas”,.).

TangoTangenT

Principala activitate a clubului si scolii de tango TangoTangenT este predarea si popularizarea tangoului argentinian in Romania.  TangoTangenT preda atat cursuri pe niveluri de maiestrie (initiere, dezvoltare, explorare), cat si cursuri specializate pe elemente specifice din tangoul argentinian (sacada, gancho, barrida, boleo etc).  Scoala organizata si cursuri „All Level, All Skills” numite „Tango Matrix” in cadrul carora concepte de constientizare corporala sunt explorare in cadrul tangoului argentianian.  Toate seminariile sunt organizate in studiourile scolii („Estudio Tango Real”) sau in cadrul diferitelor evenimente de tango nationale si internationale.  TangoTangenT este scoala in care principiul fundamental al tangoului argentinian, si anume improvizatia, este aplicat si urmat constant si nimic nu reprezinta acest lucru mai bine decat organizarea regulata de „practicas de tango” („Practica Z”, „La Propuesta Rumena”) – laboratoare de tango menite pentru perfectionarea si/sau explorarea libertatii de miscare din tango.  TangoTangenT este o platforma de predare reprezentata de un grup de aproximativ 12 instructori, formati si pregatiti intern pentru cresterea calitatii procesului de predare

 

Activitate – Asociatia Eliberarte

Pe masura ce tangoul argentinian a inceput sa se dezvolte in Romania, au aparut si evenimente si platforme care au folosit puterea tangoului argentinian pentru a livra mesaje artistice si/sau sociale de impact.  In 2014 si 2015, proaspat-creata asociatie Eliberarte aparute in jurul scolii TangoTangenT, a luat parte, impreuna cu Biblioteca Nationala si Monica Petrica la evenimentul international „One Billion Rising”, eveniment organizat impotriva violentei domestice la adresa femeilor.  Alte evenimente similare organizate de Eliberarte sunt „Planet Tango Live-Streaming”, evenimente, seminarii si conferinte organizate pentru scopuri caritabile, educative si/sau de popularizare.

Activitate – spectacole proprii si evenimente

In anii 2009-2011, TangoTangenT a avut norocul sa formeze o generatie extraordinara de tineri dansatori foarte talentati.  Aparute initial ca un joc coregrafic, numerele de tango argentinian astfel create s-au strans in doua spectacole proprii scolii; „Tango Compris” si „Clases”.  De-a lungul timpului, evenimentele initiate si sustinute de clubul TangoTangenT s-au transformat in „obiceiuri de tango de pe la noi”: Balul de tango, organizat initial in 2006 a ajuns sa fie evenimentul central de tango argentinian de la sfarsitul fiecarui an; milongile (serate de tango organizate regulat) s-au inmultit si au creat o adevarat retea de evenimente de tango (cel putin cate un eveniment de tango pentru fiecare seara a saptamanii, cel putin in Bucuresti): milonga „La Italieni” (2005-2007), milonga „Rodizio” (2007-2011), practica „Dales” (2011-2014), milonga „William” (numita in onorarea prietenului si muzicianului bandoneonist William Sabatier 2011-2014) sunt cateva repere importante din istoria seratelor de tango bucurestene.

Prieteni – colaborari

In afara de creatorii si dansatorii din spectacolul „Un Tango Mas” (Alexandru Dabija, Razvan Mazilu, Monica Petrica), TangoTangenT colaboreaza frecvent cu multi ani prieteni muzicieni, actori si dansatori: Emy Dragoi, maestru al acordeonului romanesc, William Sabatier, bandoneonist francez cu suflet de argentinian, Pablo Veron, dansator si coregraf genial de tango, Razvan Vasilescu, actor cu suflet de tanguero.