Pasiunea pentru cai și proiectul UMA, de vorbă cu Denis Ștefan

Ieri ne-am întâlnit la vreme de seară cu Denis Ștefan, actorul, după cum mulți îl cunosc, din serialul TV Inimă de Țigan, din fimul Păcală se întoarce și multe altele.

Așa cum facem de ceva vreme, în fiecare Miercuri, începând cu ora 22:00, la Canal 33, ne-am dorit să aflăm chiar de la Denis cine este Denis.

Dar bine, bine? Ce legătură au caii cu actoria? Datorită filmelor s-a născut o pasiune pentru acest animal care a inspirat artiști și opere de artă de-a lungul timpului. După filmarile de la “Păcală se întoarce” Denis l-a cunoscut pe Ardo, calul cu care a învățat despre cai si despre el. Adept al metodelor de dresaj natural sau comportamental, “natural horsemanship”, Denis a dezvoltat programului Caii României, program dedicat proprietarilor de cai ce își doresc să lucreze ei înșiși cu prietenii salvați.

Mesajul principal este legat de asumarea educației și responsabilității față de acest animal, care este tandru dar care este și impunător prin statura sa,  atunci când devii proprietarul lui. Este o lecție in dublu sens, așa cum își aduce aminte Denis că a fost și experiența sa alături de Ardo acum aproape 9 ani.

Liantul comun îl menționează chiar el. Actoria presupune un joc tot așa precum lucrul cu animalul care l-a inspirat, calul, este o joacă, o joacă serioasă.

A ținut de-a lungul timpului seminarii dedicate dresajului natural și iată că a venit momentul să fie el cel care salvează un cal. Și așa a apărut UMA în viața lui, pe drumul lui.

Povestea acestui cal este una emoţionantă, astfel, UMA s-a născut în herghelia de stat Jegălia şi este din rasa cal de sport românesc, o rasă ce a dat exemplare sportive de excepţie. În momentul în care Denis Ştefan a întâlnit-o, era dată spre sacrificare unui abator din Italia deoarece Uma era considerată un cal de neîmblânzit! Denis a răscumpărat această iapă şi a dus-o în centrul de echitaţie în care îşi desfăşoară activitatea si dintr-un cal de neîmblânzit a devenit un exemplar de excepţie care a putut fi dresat.

Datorită progreselor excepţionale pe care le-a făcut cu Uma, Denis Ştefan îşi doreşte sa participe împreună cu ea la Americana, cel mai mare eveniment western al Europei ce se desfăşoară o dată la 2 ani în Augsburg, Germania. Deoarece în România este aproape imposibil să găseşti un dresor western, Denis Ştefan a fost invitat timp de 4 zile la Equestrian Worldwide în Austria pentru a învăţa de la cei mai buni dresori western, ca Joedy Cunningham şi Vern Sapergia.

Dorința de a participa la cel mai mare eveniment western al Europei este o inspirație prin ea însăși. Îi dorim mult succes!

Copyright © 2018 Simply Talking