Horses, 7 – Morcovi!

Va povesteam mai demult despre S. Cum déjà stiti este calul meu de la care nu contenesc sa invat si care ma uimeste de fiecare data cu ceva nou. In perioada mea de training intens de la inceputurile echitatiei am invatat cu dedicatie ce le place cailor sa manance. Dincolo de dieta atent controlata, dincolo de stiinta care ia in calcul mai multe variabile care tin de marimea lui, de varsta, de rasa si, nu in cele din urma, de munca pe care o depun, hranitul calului este o arta. Va fac o marturisire, gatitul este o arta ale carei taine inca nu le-am patruns. Ca atare atentia mea si curiozitatea erau mai mult indreptate spre privirile jucause care o data ce intrai pe usa grajdului incepeau sa te masoare din cap pana in picioare. Oare astazi o sa primesc? Oare astazi s-a facut aprovizionarea? Hmm…as gusta un morcov sau poate primesc doi?

Pentru ca imi placea sa ii vad cum rad am dezvoltat o adevarata arta a achizitionarii de morcovi. Mai condimentam din cand in cand cu lucruri noi – saptamana asta niste banane, maine niste pepene si poate niste bomboane de cicolata atunci cand legumele se terminasera la supermarket. Daca la inceput era déjà un obicei ca inainte si dupa antrenament sa luam masa impreuna (mai gustam si eu din cand in cand din bunatatile din meniu) am inceput sa imi dau seama ca morcovii erau doar felul principal. Garnitura era de obicei formata dintr-o mangaiere pe gatul ce se intindea in intampinarea morcovului, din intrebarea ce faci astazi si din faptul ca te opreai poate doar si un minut sa il asculti.

Asa cum Alain Cardon povesteste in funadamentele Analizei Tranzactionale  despre “strokes”, despre nevoia individului de a interactiona si de a se simti apreciat tot asa va invit eu sa folositi morcovii. Nu uitati ca nu sunt felul de baza, ca nu sunt stiinta si nu sunt arta, dar sunt atat de necesari atunci cand vrem sa avem o echipa motivata. Am observat ca atunci cand rup poate doar un minut si membrii echipei mele vad ca ii vad atunci putem sa miscam si muntii. Am observat ca atunci cand cu privirea in podeaua grajdului (pentru ca ma grabesc, evident) las un morcov la fereastra boxei lui S., S. este trist. Ma urmareste cu privirea si atunci nu il vad si el stie. Parca undeva aud – la ce bun mi-a mai adus un morcov? Mie imi plac doar serviti cu garnitura.

Cred ca fiecare dintre noi are in el un mic gradinar, iar recolta de morcovi poate fi cel mai simplu, desi nu singurul, ingredient pe care il putem presara proaspat in fiecare zi. Bineinteles fara sa uitam de garnitura. Asa ca urati-le in fiecare zi pofta buna! Va face diferenta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *