From Horses, 5-Curatenie

A mai trecut o saptamana in conformitate cu planificarea unui bun manager. Ma intreb cateodata si va intreb ce face un manager in week-end. Pai raspunsul este evident, nu? Petrece timp de calitate, isi incarca bateriile pentru o noua saptamana (alimentarea in timpul saptamanii este o raritate si nu trebuie interpretata decat ca exceptie care confirma regula). Ei bine o sa povestesc ce fac eu in week-end pentru ca am avut profesori necuvantatori emeriti. Ei m-au invatat ca un bun manager nu este cel fara de care nu se intampla lucruri ci, tocmai, cel a carui lipsa nu este sesizata. Este cel care are capacitatea de a reflecta asupra experientelor, de a culege lectii pentru viitor, pentru el si pentru ceilalti.

Am o prietena de un optimism extraordinar care dupa week-end-uri repetate in care ii refuzam cafeaua cu soare pentru ca alergam la linistea, in sfarsit linistea biroului mi-a spus ca ar fi cazul daca tot imi place sa construiesc sa imi construiesc niste timp. Sa imi construiesc niste timp tocmai ca sa imi fac curatenie. A mai fost nevoie sa simt vantul care sufla printre urechile profesorilor mei, a mai fost nevoie sa incep sa ii cunosc si de atunci abia astept week-end-ul. Abia astept sa fac curat in grajd. Este momentul in care sunt doar eu cu el si gandurile mele. Este momentul in care atunci cand ii acord timpul de rasfat imi acord mie timpul sa ma gandesc la saptamana care s-a incheiat. Este momentul in care incep sa ma intreb daca am facut ceea ce se odihnea pe agenda saptamanii, sa ma gandesc la ce trebuie sa astern in planner-ul din saptamana urmatoare. Este momentul in care imi bifez lectiile. Pentru ca invatam in fiecare zi lectii, daca vrem. Invatam de la oameni, invatam de la animale, invatam de la noi. Si dupa ce asez hartiile in biblioteca, si dupa ce gandurile au iesit din ora de varf de trafic construiesc timp.

Calul este o fiinta mistica, are ceva in privire care te face sa te intrebi daca nu cumva te intelege mai bine decat multe cunostinte afirma ca o fac. S. este calul meu si avem intalnire in week-end. O sa ne plimbam prin padure si o sa ascultam copacii. O sa ne oprim intr-o poiana scaldata in lumina soarelui si o sa ne bucuram de ploaia de raze ce ne va invalui cu vraja ei. Si mie si lui S. ne place ploaia. S. se va bucura sigur de racoarea diminetii si ma va lasa sa poposesc langa el atunci cand voi citi din cartea de astazi. Apropos, in week-end cartile nu stiu ce inseamna management.

Udati de ploaia de raze vom galopa prin verde si vom savura fiecare sunet de albastru. Apoi ne vom intoarce sa facem curat in grajd. Ne pregatim de noua saptamana. Vom tesala negocierile o data cu coama ce a fluturat in vant. Vom intoarce paiele asa cum intoarcem filele rapoartelor financiare iar la sfarsitul zilei el se va odihni dupa plimbare iar eu voi avea curat pentru o saptamana.

Ce lectie de management? Pai eu traduc asa:

Calatorim prin viata pe rute diferite, ne bucuram de destinatii diferite si ne plac lucruri diferite…….Aparent suntem diferiti…. Doar ca avem in mod sigur un lucru in comun….Prinsi in “check-list-ul” de zi cu zi uitam….Mie cai mi-au adus aminte ca bucuria este in detalii, ca pentru a fi un bun manager nu trebuie sa uiti si sa traiesti uneori clipa si ca este foarte probabil sa nu performezi ca manager daca nu traiesti.

Suntem oameni diferiti si facem lucruri diferite. Eu am redescoperit refugiul din fata ritmului cotidian……Aici sunt doar eu……Aici este doar pasiunea pentru sport si pentru cai…….Aici este fiinta care stie cand sunt fericit, care stie cand sunt increzator, care stie cand sunt trist si care va sti intotdeauna cand voi avea la mine un morcov…….Aici este  locul in care am invatat din nou ca in viata lucrurile sunt simple si totusi complicate………

Poate cai inseamna bucuria momentelor cu familia, poate cai inseamna bucuria calatoriei sau pasiunea pentru pescuit. In cele din urma daca ne uitam fiecare reprezinta un mod de a invata din viata pentru management si din management pentru viata.

Un week-end de curatenie si reflectie poate fi un exercitiu interesant…

Copyright © 2018 Simply Talking