From Horses, 2 – Sa ascultam

08 August 2010

S-au spus multe despre management si leadership, despre cum vad unii un bun manager si cat de multa nevoie are o companie de un lider. Poate pentru ca vorbind aici de lucruri simple mi se pare extrordinar de simplu si autocuprinzator modul in care Peter Drucker surprinde diferenta dintre management si leadership: “Management is doing things right; Leadership is doing the right things.” Nicaieri nu am regasit o exemplificare in practica mai edificatoare decat in lectiile mele de echitatie. Sa va povestesc….

Trecuse ceva vreme de la prima mea lectie. Chiar fusesem un elev silitor, imi luam de lucru si acasa. Cu o curiozitate nerabdatoare (inca nu reusisem aplicarea principiului rabdarii) cautam sa stiu mai multe despre cai, despre echitatie, despre pozitia pe cal, despre echilibru pe cal…….Exersam pana si in fata oglinizii (asa ti se recomanda intr-un curs descarcat pe internet). Tehnicile programarii neurolingvistice pe care le teoretizam si aplicam in construirea echipei deveneau tehnici de programare pentru a fi un bun calaret….doar ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ…Cu cat ma straduiam mai mult cu atat crestea in mod exponential probabilitatea de a gresi atunci cand cu nerabdare asteptam week-end-ul…Se spune ca un calaret bun isi aude calul daca ii vorbeste, un calaret extraordinar il aude si daca ii sopteste pe cand un calaret prost nu ar auzi nici daca acesta ar tipa…Cam asa eram eu, prins in cursa perfectiunii nu auzeam cum calul meu tipa…

Respectam cu strictete indicatiile antrenorului si imi concentram toata atentia asupra tuturor detaliilor din studiul meu de acasa. Tine calcaiul jos, nu uita pozitia in sa, ai grija sa tii pumnii fata in fata pe darlogi si nu uita cand pornesti la trap sa fi pe picior corect. Ah, si nu uita ca piciorul correct este cel din exterior…Cumva schimbi directia schimba si trapul..Doar ca uitam sa mai ascult si calul. Saracul imi vorbea iar eu nu auzeam..Era prea mult sa mai adaug la lista mea cu multe lucruri si actul de a asculta. Nu faceam destule!

Ei bine nu, pentru ca oricat de corect ai face lucrurile ca sa depasesti tehnica si sa formezi acel cuplu care nu ezita in fata nici unui obstacol mai trebuie sa faci si lucrurile corecte chiar daca modalitatea in care o faci este poate imperfecta. Aceasta imperfectiune formeaza cuplul, increderea si intelegerea. Si stiti cum am aflat….Un om extraordinar mi-a spus ca pe vremuri la scolile aristocratice de echitatie a doua lectie viza modalitatea prin care reusesti sa intri in echilibru cu calul – sa inchizi ochi, sa vizualizezi directia si pasul lui si vei fi atins echilibrul atunci cand deschizand ochi vei fi pe directia corecta…Si atunci mi-am dat voie sa gresesc si am ramas surprins ca l-am auzit, ca am inceput sa simt cand a obosit sau cand ceva il sperie..Am inceput sa il pot linisti ca sa ne continuam plimbarea, am inceput sa ascult.

Nu inseamna asta viziune, nu se spune ca liderul are viziunea dar si increderea in oameni pentru ca acestia din urma sa il urmeze pentru ca vor si nu pentru ca trebuie. Eu vreau sa fiu un calaret extraordinar, atributul de bun nu ma multumeste. Cred ca orice manager bun care vrea sa fie extraordinar si care reuseste a devenit un lider. Si mai cred ca atunci cand iti asculti oamenii cu adevarat dai primele semen de leadership..Nu vorbim de definitii, teoretizari de termeni ci de a asculta. In mod surprinzator abia atunci cand iti vei permite sa gresesti, le vei permite si lor. Permitandu-ti si permitandu-le sa greseasca veti face un cuplu, veti face cu adevarat o echipa si veti fi altfel..Veti fi observati.

Au fost multe lectii de echitatie necesare ca sa imi dau voie sa nu fiu perfect dar a fost o lectie despre cum sa imi ascult calul.

Copyright © 2018 Simply Talking