From Horses, 1-Sa ne cunoastem

04 August 2010

Era o dimineata de iunie acum ceva timp. Concediu, liniste, nu trebuia sa raspund la telefon, nu trebuia sa imi urmaresc timpul si sa imi validez agenda de lucru, fara sedinte, fara zgomot……..In dimineata aceea de iunie am primit prima mea lectie de echitatie si prima mea lectie de management…..Ca si cum nu luasem destule…….faculate, master, mba, cursuri de dezvoltare a competentelor (un intreg arsenal) doar ca nici una nu s-a comparat cu ceea ce am inceput sa invat atunci……Lucruri simple…..

Prima lectie a fost incredibil de plictisitoare, chiar ma gandeam daca echitatia si eu suntem compatibile. Pentru inceput l-am cunoscut pe antrenor……Incerca sa imi prezinte calul, regulile de baza, echipamentul, ce vom invata la prima lectie…..”Astazi o sa inveti sa stai pe cal”, mi-a spus el…..Eram un pachet de intrebari, incepeam o fraza, nu o terminam vroiam sa stiu cum pot sa alerg…..Saracul antrenor…….imi tot repeta sa am rabdare……..

Nu se intampla asa si in management…….Ne entuziasmam atunci cand urmeaza sa imbratisam o noua provocare, ne entuziasmam atunci cand schimbam domeniul de activitate sau compania, ne entuziasmam cand incepem o noua afacere…….si nu avem rabdare….stim noi din experienta, doar din acest motiv ne-au angajat…..Ei bine eu nu am invatat la prima lectie sa am rabdare dar am invatat “sa imi cunosc calul”…cel putin sa incerc…

Calul este o fiinta deosebita prin el insusi, te inspira doar sa il privesti si daca il asculti iti vorbeste, dar oare il cunosti? Prezentarile dureaza, dar cand il vei cunoaste atunci vei face echipa cu el si nu iti va fi teama sa ai incredere. In general ne este teama atunci cand stim pentru ca ne gandim la consecinte dar ne este teama si cand nu stim la ce sa ne asteptam…..De aceea recomand tuturor managerilor si antreprenorilor “incepeti sa va cunoasteti calul!”

Priviti calul precum compania pe care o conduceti, precum departamentul de care sunteti responsabil sau precum afacerea in care ati investit. La prima mea lectie am invatat ca daca voi astepta ca cineva sa imi aduca in teren calul pregatit voi face cea mai mare greseala. Nu poti cunoaste un cal daca nu sti cum sa ii asezi valtrapul, pentru ca s-ar putea sa il jeneze, daca nu sti sa ii prinzi chinga si sa- aranjezi darlogi…Nu il vei putea conduce daca are chinga slaba sau daca darlogii sunt prea largi….Si nu va veti cunoaste pana nu vei face tu asta…Pentru ca el va simti ca iti pasa si te va respecta…Cum imi spunea antrenorul, si acum prietenul meu…….”Fetito, el are 450 de kg si tu 50 daca te bati cu el cine crezi ca va castiga?”. Ca manager sau antreprenor nu te poti lasa prins in hatisul detaliilor, nu poti sa pregatesti calul in fiecare zi dar acorda-I respectul primelor lectii si cunoaste-l:

  • Oamenii tai sunt personalitatea companiei, oamenii tai sunt calul tau si trebuie sa ii cunosti….Incearca sa vorbesti cu ei mai des, incearca sa ii asculti si sa le arati ca iti pasa. Vei castiga respectul lor nu prin pozitie ci prin faptul ca sti “sa pui pe cal”. Si invata-I si pe altii sa isi cunoasca oamenii…Daca te afli probabil in pozitia de manager al unei companii cu sute, mii de angajati mesajul tau trebuie sa ajunga pana la fiecare dintre ei….prin oameni….
  • Invata cum le place chinga…Poate le place mai stransa, poate munca sub presiune produce rezultate sau poate specificul domeniului impune o chinga mai larga care sa incurajeze creativitatea. Alege chinga care se potriveste, alegeti oamenii de incredere si respecta-i…Ei vor pune chinga in fiecare zi pentru tine……
  • Invata despre domeniu si despre companie, invata cum se fac lucrurile “pe aici” si vorbeste-le, arata-le ca iti pasa……Ia pulsul companiei tale…Rasele de cai au un atribut care se cheama personalitate si care se descrie prin “sange” –caii pot fi cu “sange rece” sau cu “sange cald”, pot fi linistiti sau impulsivi….Compania ta cum este?

In cele din urma nu sunt doi cai la fel precum nu sunt doua companii sau departamente similare. Cum ar fi sa stii pe cei cai esti?

Copyright © 2018 Simply Talking